środa, 10 sierpnia 2016

Jak zrobić KAROBOWE BATONY MOCY

Przepyszny energetyczny karobowy baton mocy!
Jakiś czas temu w przypływie chwili kupiłam daktyle, choć nigdy ich nie lubiłam. Bo zdrowe.

Myślałam co by tu z nich zrobić chwilę i w końcu przyszły mi do głowy batony energetyczne! Chyba dlatego, że kilka dni wcześniej obczajałam skład Power Bar Anny Lewandowskiej. Nie pamiętałam tego składu dokładnie ale wydawało mi się, że w każdym smaku były daktyle. Do tej pory nie sprawdzałam czy to prawda, ale swoją wersję daktylowych batonów dzięki tej inspiracji wymyśliłam!

I są PRZEPYSZNE! A mój mąż to nawet twierdzi, że to najlepszy słodycz na świecie :)

Nazwaliśmy je Batonami Mocy na cześć Lewandowskiej; jemy je przy okazji ćwiczeń i pracy fizycznej, a o to przepis:

BATONY MOCY
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki orzechów cashew (nerkowca)
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 2-3 łyżki karobu (ewentualnie kakao, ale ono ma mniej wartości odżywczych i niektórych uczula)
  • mąka kokosowa (lub zmielone wiórki kokosowe) - do formowania 

Zaczynamy od moczenia migdałów w szklance wody. Kilka godzin, aż nasiąkną (zwiększą objętość) i będą łatwo wychodzić ze skórki. Trzeba je wszystkie obrać. Powinny łatwo wyskakiwać ze skórki po naciśnięciu ale jak są jakieś ekstra uparte to szkoda paznokci- lepiej obierać przez ręcznik papierowy.

Do malaksera lub mini robota kuchennego wrzucamy: obrane migdały, orzechy cashew, daktyle i wsypujemy karob.

Gziutamy aż do skutku! To znaczy, aż wszystko się posiatkuje i zmiesza jak na zdjęciu.


Wyjmujemy masę na blat/deskę/woskowany papier i formujemy batony. Ja najpierw lepię z grubsza pożądany kształt, a potem obtaczam delikwenta w mące kokosowej i go wyrównuję. Można też od razu je kształtować przy pomocy mąki kokosowej, żeby uniknąć klejenia do rąk. Uformowane zawijam w woskowany papier i wkładam do lodówki. TA DAM!


W żadnym wypadku nie trzeba ich sztucznie dosładzać! Daktyle z natury są bardzo słodkie i dają radę same- nawet jeżeli karob wymieni się na gorzkie kakao.

Można się za nie zabrać od razu ale polecam przed pierwszym kęsem jednak potrzymać je chwilę w lodówce. Mają wtedy lepszą konsystencję.

WŁAŚCIWOŚCI
Takie batony dadzą duuużo energii i przyjemności, uzupełniają potas podczas intensywnych ćwiczeń i w ogóle do tego mają super wartości odżywcze:
  • Daktyle: m. in. wit. A, K, z gr. B, potas, magnez, wapń... Są dobre na wzrok, trawienie (dużo błonnika) i dla kobiet w ciąży (regularne spożycie ułatwia poród). Zawierają cukry proste, które są świetnym źródłem energii przy wysiłku fizycznym. Można tak o ich właścwiościach godzinami;
  • Migdały: dobre źródło m. in. wit. B2, E, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu. Zmniejszają ryzyko chorób serca, są polecane na stres oraz na nudności i zgagę w ciąży.
  • Cashew: mają m. in. wit. K, z gr. B, potas, fosfor, magnez, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, selen, cynk. Dobre na serce i układ nerwowy oraz na włosy i paznokcie.
  • Karob: to zdrowy zamiennik czekolady. W przeciwieństwie do kakao nie uczula i nie zawiera kofeiny. Jest mneij kaloryczny, ma więcej wapnia i dużo mniej tłuszczu. Ma m. in. wit. A, z gr. B, magnez, potas, błonnik, białko i antyoksydanty. Poprawia trawienie, pomaga w leczeniu astmy i problemów wywoływanych przez alergie. Jest naturalnie słodki, a do tego wbrew pozorom: tańszy od kakao!
Czegóż chcieć więcej?!

Baton mocy przed i po zwinięciu w waxed paper, jak widać :)
A pomijając wartości odżywcze i smakowe to te batony po prostu dobrze wyglądają więc świetnie sprawdzą się jako prezent dla osób, które lubią uprawiać sporty.


SMACZNEGO! :)


#Patricia