W mojej zamrażarce zawsze są domowe lody na patyku!
Są łatwe i szybkie do zrobienia, jest niezliczona ilość ich rodzajów i smaków, a do tego są mega pyszne i orzeźwiające. Można iść na łatwiznę (jak te na zdjęciu po prawej) lub wymyślić coś bardziej ambitnego i zdrowszego (jak te z przepisów poniżej). To must have każdej zamrażarki.
Generalnie do robienia LODÓW NA PATYKU potrzeba:
- foremki na lody z patyczkami
I w zależności od rodzaju lodów przydają się też:
- blender / wyciskarka do cytrusów / łyżka
- miska / kubek z miarką
Ja swoją foremkę kupiłam w IKEA (a to "niespodzianka"), nazywa się CHOSIGT i dałam za nią w Polsce 9,99 PLN, a w Stanach $1.99 + tax (pare centów podatku).
Foremki CHOSIGT z IKEA | Szukanie inspiracji na Pinterest.com |
Także robienie domowych lodów na patyku nie jest drogą ani trudną inwestycją.
Dziś podaję autorskie przepisy na lody: MIODOWE POMARAŃCZOWO-LEMONIADOWE, MALINOWO-TRUSKAWKOWE oraz JAGODOWE Z WODĄ KOKOSOWĄ! Tak się składa, że wszystkie są zdrowe, bez cukru, z bombą witamin, a do tego bardzo smaczne.
Przed robieniem czegokolwiek dobrze jest sprawdzić ile nam się w tych naszych foremkach w sumie płynu mieści, np poprzez nalanie do nich wody i zlanie wszystkich do jednej miarki. Moje mieszczą około 350 ml i na tyle są przemyślane poniższe propozycje.
Koniec gadania, czas na przepisy:
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki miodu
- woda
Wyciskamy sok z cytryn i z pomarańczy, wyławiamy ewentualne pestki (miąższ wskazany!), dokładnie mieszamy z miodem. Próbujemy i jeżeli wykręca nam buzie, dodajemy więcej miodu. Dolewamy wody do pełna - w moim przypadku do 350 ml.
Rozlewamy do foremek, wkładamy patyczki i całość umieszczamy w zamrażalniku na co najmniej kilka godzin.
LODY MALINOWO-TRUSKAWKOWE | RASPBERRY-STRAWBERRY POPSICLES
- garść malin (świeże lub mrożone)
- garść truskawek (świeże lub mrożone)
- 1-2 łyżki miodu
- sok pomarańczowy, około pół szklanki
Blendujemy ze sobą maliny, truskawki i miód (ilość w zależności od tego jak bardzo owoce są słodkie) oraz część soku.
Gdy owoce są już z grubsza zmielone i widzimy ich objętość, dolewamy soku pomarańczowego do pełna, by w sumie uzyskać pożądane 350 ml (tak by móc potem zalać wszystkie pojemniczki). Ponownie blendujemy- aż do gładkości.
Gdy owoce są już z grubsza zmielone i widzimy ich objętość, dolewamy soku pomarańczowego do pełna, by w sumie uzyskać pożądane 350 ml (tak by móc potem zalać wszystkie pojemniczki). Ponownie blendujemy- aż do gładkości.
Rozlewamy do foremek z pomocą łyżki, wkładamy patyczki i całość umieszczamy w zamrażalniku na co najmniej kilka godzin.
LODY JAGODOWE Z WODĄ KOKOSOWĄ | BERRY COCONUT WATER POPSICLES
- dwie garście jagód i/lub owoców leśnych (jagody, borówki, jeżyny, borówki, maliny, truskawki), mogą być mrożone
- pół banana, może być mrożony
- woda kokosowa, około 3/4 szklanki.
Blendujemy wszystko razem, oczywiście chcąc uzyskać mniej więcej objętość naszych foremek, np 350 ml i konsystencję smoothie.
Rozlewamy do foremek z pomocą łyżki, wkładamy patyczki i całość umieszczamy w zamrażalniku na co najmniej kilka godzin.
SMACZNEGO!
#Patricia