sobota, 9 lipca 2016

POPSICLES czyli LODY NA PATYKU: smacznie i zdrowo!

W mojej zamrażarce zawsze są domowe lody na patyku!
Zamrożona lemoniada z malinami.

Są łatwe i szybkie do zrobienia, jest niezliczona ilość ich rodzajów i smaków, a do tego są mega pyszne i orzeźwiające. Można iść na łatwiznę (jak te na zdjęciu po prawej) lub wymyślić coś bardziej ambitnego i zdrowszego (jak te z przepisów poniżej). To must have każdej zamrażarki.

Generalnie do robienia LODÓW NA PATYKU potrzeba:
  • foremki na lody z patyczkami
I w zależności od rodzaju lodów przydają się też:
  • blender / wyciskarka do cytrusów / łyżka
  • miska / kubek z miarką

Ja swoją foremkę kupiłam w IKEA (a to "niespodzianka"), nazywa się CHOSIGT i dałam za nią w Polsce 9,99 PLN, a w Stanach $1.99 + tax (pare centów podatku).
Foremki CHOSIGT z IKEA  |  Szukanie inspiracji na Pinterest.com
Także robienie domowych lodów na patyku nie jest drogą ani trudną inwestycją.

Dziś podaję autorskie przepisy na lody: MIODOWE POMARAŃCZOWO-LEMONIADOWEMALINOWO-TRUSKAWKOWE oraz JAGODOWE Z WODĄ KOKOSOWĄ! Tak się składa, że wszystkie są zdrowe, bez cukru, z bombą witamin, a do tego bardzo smaczne.


Przed robieniem czegokolwiek dobrze jest sprawdzić ile nam się w tych naszych foremkach w sumie płynu mieści, np poprzez nalanie do nich wody i zlanie wszystkich do jednej miarki. Moje mieszczą około 350 ml i na tyle są przemyślane poniższe propozycje.

Koniec gadania, czas na przepisy:

LODY MIODOWE POMARAŃCZOWO-LEMONIADOWE  |  HONEY ORANGE LEMONADE ICE POPS
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki miodu
  • woda
Wyciskamy sok z cytryn i z pomarańczy, wyławiamy ewentualne pestki (miąższ wskazany!), dokładnie mieszamy z miodem. Próbujemy i jeżeli wykręca nam buzie, dodajemy więcej miodu. Dolewamy wody do pełna - w moim przypadku do 350 ml.
Rozlewamy do foremek, wkładamy patyczki i całość umieszczamy w zamrażalniku na co najmniej kilka godzin.


LODY MALINOWO-TRUSKAWKOWE  |  RASPBERRY-STRAWBERRY POPSICLES
  • garść malin (świeże lub mrożone)
  • garść truskawek (świeże lub mrożone)
  • 1-2 łyżki miodu
  • sok pomarańczowy, około pół szklanki
Blendujemy ze sobą maliny, truskawki i miód (ilość w zależności od tego jak bardzo owoce są słodkie) oraz część soku.
Gdy owoce są już z grubsza zmielone i widzimy ich objętość, dolewamy soku pomarańczowego do pełna, by w sumie uzyskać pożądane 350 ml (tak by móc potem zalać wszystkie pojemniczki). Ponownie blendujemy- aż do gładkości.
Rozlewamy do foremek z pomocą łyżki, wkładamy patyczki i całość umieszczamy w zamrażalniku na co najmniej kilka godzin.


LODY JAGODOWE Z WODĄ KOKOSOWĄ  |  BERRY COCONUT WATER POPSICLES
  • dwie garście jagód i/lub owoców leśnych (jagody, borówki, jeżyny, borówki, maliny, truskawki), mogą być mrożone
  • pół banana, może być mrożony
  • woda kokosowa, około 3/4 szklanki.
Blendujemy wszystko razem, oczywiście chcąc uzyskać mniej więcej objętość naszych foremek, np 350 ml i konsystencję smoothie.
Rozlewamy do foremek z pomocą łyżki, wkładamy patyczki i całość umieszczamy w zamrażalniku na co najmniej kilka godzin.


SMACZNEGO!


#Patricia