Bez maszynki do lodów! Wystarczy mikser :)
Mieszkając w Ameryce niechcący podczas chwili słabości odkryłam, że raz na jakiś czas mogę sobie pozwolić na zjedzenie mlecznych lodów pomimo swojego uczulenia, jeżeli sięgnę po te naturalne, z lepszymi składnikami. Wybór tutaj jest ogromny, zarówno firm jak i smaków... Nie wiem co mną kierowało, kiedy pierwszy raz sięgnęłam po typowo amerykańskie, rozpustne Southern Butter Pecan, ale chyba to było przeznaczenie...
![]() |
TALENTI Southern Butter Pecan, jedna pinta (473mL) kosztuje od $4 do $7, pojemników po lodach tej firmy używam do mrożenia swoich domowych. |
![]() |
Na lewo pierwsze lody zrobione przeze mnie. Zawsze wychodzą pyszne o idealnie kremowej konsystencji... Najlepsze na świecie! |
UWAGA! Te lody są super proste do zrobienia, wybitnie pyszne i uzależniające.
POŁUDNIOWE LODY MAŚLANE PEKAN | SOUTHERN BUTTER PECAN
- 650 ml śmietanki kremówki, ewentualnie tortowa, ale uwaga, wtedy wyjdą tłuste!
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (533 gramy), może być light / fat free
- gotowy karmel/krówka (lub trochę więcej słodzonego mleka skondensowanego do zrobienia karmelu samodzielnie- instrukcja poniżej przepisu)
- 1 szklanka orzechów pekan - posiekane i podprażone, w ostateczności można wymienić na orzechy włoskie, ale to nie będzie to samo
- 3 łyżki masła, roztopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ja, w Stanach, używam do tego przepisu 2 puszek "fat free" słodzonego mleka skondensowanego (po 14oz/396 gram), z czego około pół puszki używam do zrobienia karmelu. Na te pozostałe 1,5 puszki mleka daję 3 cups (710 ml) śmietanki whipping cream.
To jak zrobić te pyszne lody?
1. W jednej misce dobrze zmieszać ze sobą mleko skondensowane, posiekane i podprażone (na suchej patelni) orzechy, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy.
4. Przelać gotową masę do pudełek po lodach (lub na blaszkę do ciasta, którą należy później owinąć folią), pomiędzy kolejnymi warstwami lodów dawać strużki karmelu.
5. Zamrozić, najlepiej przez noc.
W sumie z tego przepisu wychodzi około 1,9 L.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
TO JAK SAMEMU ZROBIĆ KARMEL?
Nie mam w żadnym sklepie u siebie gotowej "krówki", więc jak pisałam pod listą składników, robię karmel sama z części słodzonego mleka skondensowanego.
Do większego naczynia żaroodpornego wlewam wodę i wstawiam w nie mniejsze naczynie żaroodporne do którego wlewam mleko skondensowane. Przykrywam mniejsze naczynie folią aluminiową i razem z większym wkładam do nagrzanego piekarnika (180-200'C). Po 30 minutach wyjmuję, mieszam i wkładam z powrotem. Potem co 15 minut powtarzam mieszanie, aż uzyska pożądane konsystencję i kolor. Zazwyczaj potrzeba mi około godziny.
Po wyjęciu karmelu z piekarnika przekładam go do innej miseczki i mieszam porządnie, aż do przestygnięcia, żeby był gładki i bez grudek. Ta dam.
Karmel jest świetnym dodatkiem do takich lodów bo wcale nie zamarza i nawet zaraz po wyjęciu lodów z zamrażalnika jest pyszny i ciągnący się, jakby dopiero co był zrobiony.
NO TO JESZCZE JEDNO ZDJĘCIE LODÓW NA ZAKOŃCZENIE:
#Patricia